Telefoonnummer: 0527-612309
  • Persoonlijke aandacht voor jong én oud
  • Verwijspraktijk voor orthodontie en implantologie
  • Alle mondzorg onder één dak

Direct aanmelden

De behandeling

Er bestaan veel verschillende beugels. Welke beugel(s) in uw situatie het beste kunnen worden gebruikt hangt af van de soort orthodontische afwijking die bij u wordt behandeld.  Zo zijn er voor het corrigeren van een afwijkende stand van de kaken bij een groeiend kind  andere beugels nodig dan voor het optimaliseren van de tansstand.

Hieronder volgt een overzicht van de meest gebruikte beugels in onze praktijk.
 

De vaste beugel

De vaste beugel (brackets/slotjesbeugel) wordt gebruikt om de stand van de tanden te corrigeren. De metalen slotjes (brackets) worden op de tanden en kiezen vastgelijmd met speciale ‘tandenlijm’. Daarna wordt er een metalen draad door de slotjes geschoven die ervoor zorgt dat de tanden en kiezen in de juiste positie komen. De vaste beugel wordt elke 4-6 weken gecontroleerd. Tijdens deze controles worden regelmatig  nieuwe, dikkere, draden door de beugel geschoven waardoor de tanden steeds rechter gaan staan. De draad wordt in de brackets vastgezet met elastiekjes waarbij verschillende kleuren kunnen worden gekozen.
vaste beugel

De activator

De activator, ook wel blokbeugel genoemd, is een uitneembare beugel die hoofzakelijk uit kunststof bestaat met daarbij metalen klemmetjes die de beugel om zijn plek houden. Het is een uitneembare beugel en wordt door de patiënt zelf in en uit de mond gehaald. De bedoeling van de activator is dat de groei van de boven-en onderkaak wordt bijgestuurd zodat het boven-en ondergebit goed op elkaar gaan passen. Voor een optimale werking adviseren wij de activator minimaal 16 uur per dag te dragen. de activator kan niet gedragen worden tijdens het eten en mag niet gedragen worden tijdens het sporten.

De activator
 

De headgear

Een headgear wordt ook wel buitenboordbeugel genoemd. De bedoeling van een headgear is dat je bovenkaak en kiezen in de juiste stand komen. Een headgear wordt soms ook samen met een andere beugel gebruikt. Je draagt de headgear een deel van de dag, de exacte duur hangt af van hoe groot de correctie moet zijn. Voordat de headgear geplaats wordt worden ringetjes om de kiezen geplaatst. Een headgear bestaat uit twee binnenbenen, en twee buitenbenen (de facebow) en een hoofdkapje of een nekband. de binnenbenen van de headgear worden door de ringetjes geschoven.
 

De Forsus veer

De veer wordt bevestigd aan de ringetjes in de bovenkaak en in de onderkaak achter de hoektand of de eerste kleine kies. De Forsus veren stimuleren de voorwaartse groei van de onderkaak en verplaatsen de tanden van de bovenkaak naar achteren. Hierdoor wordt de overbeet verkleind en wordt ruimte gecreëerd. Ook kan de veer worden gebruikt als verankering bij het sluiten van ruimtes tussen je tanden en kiezen. Afhankelijk van de gewenste correctie worden de veren tussen de 4 en 9 maanden gedragen.

De veer kan alleen door de orthodontist in en uit de mond worden gehaald. In het begin is het wennen maar na een paar lukt het vrijwel iedereen goed met de veren in te kunnen eten.

De Forsus veer
 

De Hyrax

Een hyrax zorgt ervoor dat een te smalle bovenkaak breder gemaakt wordt. Het apparaat bestaat uit metalen ringen die om de kiezen worden aangebracht of een kunsthard plaat die over je kiezen wordt geplakt. De ringen/kunsthars platen zijn met elkaar verbonden door een schroef. Door aan de schroef te draaien word de bovenkaak steeds een stukje breder gemaakt.


 

Palatinale Bar

De palatinale bar is een stangetje wat over het verhemelte loopt. De palatinale bar wordt gebruit om de kiezen in de bovenkaak bij te draaien maar ook om ervoor te zorgen dat ze op de juiste plek blijven staan wanneer er een kans bestaat dat ze verplaatsen (bijvoorbeeld als er andere kiezen ontbreken). Een palatinale bar wordt soms ook samen met een andere beugel gebruikt. Voordat de palatinale bar  geplaats wordt worden ringetjes om de kiezen geplaatst. De palatinale bar wordt in de ringetjes geschoven. De palatinale bar kan alleen in en uit de mond gehaald worden door de behandelaar.

Palatinale Bar

Contact

Tandartspraktijk Polder
Houttuinen 5
8301 XP  Emmeloord

Tel: 0527-612309
E-mail: info@tppolder.nl
Aanmelden praktijk

Spoednummer: 0527-612309

Openingstijden

Maandag:
8:15 - 17:00
Dinsdag:
8:15 - 17:00
Woensdag:
8:00 - 17:00
Donderdag:
8:15 - 17:00
Vrijdag:
8:15 - 17:00
Zaterdag:
Gesloten
Zondag:
Gesloten

Telefonische bereikbaarheid:
Ma t/m do:    08.30 uur - 12.00 uur
                       13.30 uur - 16.30 uur
Vrijdag:          08.30 uur - 12.00 uur

© , Tandartspraktijk Polder | Alle rechten gereserveerd | Laatst gewijzigd augustus 2022